Fritidskläder för fiske

Det är få saker i livet som går upp emot en fisketur vid en stilla insjö. Att tidigt på morgonen känna den uppgående solens strålar mot kinden, samtidigt som man hör det mjuka ljudet av fiskerullen som i stadig takt rullar in linan är en magisk upplevelse. Om fisken nappar är egentligen av underordnad betydelse. Det är naturupplevelsen i sig som är anledningen till att många fiskeintresserade fortsätter med sin fritidsaktivitet år efter år och ofta även livet ut.

För att verkligen kunna njuta av fiskeupplevelsen är det viktigt att vara rätt klädd. Som många ofta fick höra i skolan finns det inget dåligt väder utan endast dåliga kläder. Det är en sanning som fortfarande gäller. Dock med den skillnaden att det idag finns ett mycket större utbud av bra och snygga friluftskläder för att skydda mot vädrets makter. Under skoltiden var det tunga och otympliga galonkläder som dominerade skolutflykterna. Effektivt, men också tungt, varmt och oestetiskt.

Det behöver inte vara särskilt dyrt att köpa bra och hållbara fritidskläder för fiske. Så länge man undviker de mest tekniska plaggen, som består av Gore-Tex och andra liknande material, är det fullt möjligt att köpa bra fritidskläder till rimliga priser.

De kanske två viktigaste faktorerna vid köp av kläder för fiske är funktion och hållbarhet. Kläderna ska skydda mot regn och vind samtidigt som det ska vara möjlighet att bära en del av fiskeutrustningen i kläderna. Ett stort antal fickor är något som uppskattas av de flesta fiskare.

Vad avser hållbarheten är fiske en aktivitet som medför slitage på kläderna. Fiske innebär sällan en stilla tur i naturen när det är gott väder. Oftast är fiske en aktivitet som innebär en hel del strapatser samtidigt som den utförs oavsett väder. Hållbara plagg är därför ett av grundkraven vid val av fiskekläder.