Träna konditionen inför flugfiskesäsongen

Har du någon gång när du flugfiskat skippat att gå den sista extra sträckan för att komma till den perfekta fiskeplatsen? Har du tänkt på hur konditionskrävande det kan vara att flugfiska? När flugfiskesäsongen står och knackar på kan det vara en fördel att vara förberedd på alla plan. Inte bara med utrustningen, utan även rent fysiskt. Om du har orken kommer dina fisketurer bli betydligt trevligare, du kommer att orka fiska längre, vilket också ökar dina chanser att få mer fisk.

Flugfiske kan vara konditionskrävande

Varför är det så att flugfiske kan vara konditionskrävande då kanske du undrar? Jo, för att när du flugfiskar förflyttar du dig, som du säkerligen redan vet, relativt ofta från plats till plats genom att gå. Du kan även stå i vattnet, vilket gör att du kan behöva gå där också. Bara genom att du får förflytta dig i olika terränger gör att din kondition kommer att sättas på prov. Det kan även vara bergig miljö, skogsmiljö eller annan utmanande terräng att ta dig fram i. Därför kan det vara mycket vettigt att träna upp konditionen så att du minst har en grundläggande kondition, och gärna lite mer än så.

Träna hemma

Eftersom flugfisket sällan sker under vintern då det är is på sjöarna, kan det vara mycket lämpligt att passa på att träna upp din kondition då. Ett mycket enkelt, smidigt och skönt alternativ kan vara att träna hemma då det delvis kan vara mycket kallt utomhus. För att få ut det mesta av träningen hemma kan det vara en fördel att till exempel skaffa en konditionsmaskin. Om du vill få en grundläggande kondition hemma är en crosstrainer ett mycket vettigt alternativ. Den är mycket passande att ha i hemmet och en stor fördel är att du även skulle kunna kolla på tv samtidigt. Istället för att sitta i soffan framför tv:n varje kväll, varför inte gå på din crosstrainer och samtidigt träna upp din kondition? Det finns självklart även många andra bra möjligheter att träna hemma och huvudsaken är att du faktiskt tränar.

Träna utomhus

Något som givetvis också kan ge goda förutsättningar att klara av flugfiskesäsongen på bästa möjliga sätt är att träna utomhus. Du kan gå allt ifrån långa promenader och lugna joggingturer till stenhårda cykelintervaller. Det finns ofantligt många olika sätt att träna utomhus. Att bara flugfiska i sig kommer ju även att bli en typ av konditionsträning för dig då det också är konditionskrävande. Men för att klara av det på bästa sätt kan det vara en fördel om du ändå som sagt har jobbat upp en grundkondition. Om det är med hjälp av lugna joggingturer, långa promenader eller hårda rullskidpass spelar mindre roll.