Fiske i Norge

Vill du hitta kristallklart vatten där fiskar av en mängd olika arter nappar? Vårt grannland Norge bjuder på en hel del olika möjligheter till fiske med allt från ishavsfiske till flugfiske i inlandet. Innan du ger dig av bör du ha ett mål med ditt fiske och bestämma dig för vilken typ som passar dig. Är du ute efter lax, kolja eller hälleflundra? Sej- och torskfiske vid Lofoten är vida känd som sportfiskarnas paradis och hit går många arrangerade fiskeresor. God lokalkännedom är viktigt för att hitta de platser som ger napp vid varje kast.

Rätt att fiska tonfisk?

Är det rätt att fiska tonfisk i Norge eller inte? Tonfisken är rödlistad och fram till 2014 var det förbjudet att utöva riktat fiske mot den. Den har dock ett högt värde och betyder bra inkomster. Om fiskarna i fångsten är döende är det tillåtet att föra de i land så visst går det att komma förbi lagen. Blåfenad tonfisk kan ge upp till 45000 norska kronor per kilo i Japan! Från 2014 tillåts yrkesfiske på den men kontrollerat och upp till 30 ton. Nu hoppas man att det ska bli tillåtet att fiska tonfisk även för sportfiskare. I Sverige är blåfenad tonfisk fredad och om man fångar en av misstag ska den genast sättas tillbaka i vattnet.

Vilka orter gäller för fiske?

För dig som vill ha spännande fiske är ett alternativ att ta flyget till narvik och härifrån ta sig vidare för både havsfiske och fjordfiske. Norge har en kustlinje som är längre än ekvatorn och att veta exakt var man ska bege sig är inte det lättaste. Efter kusten finner du stugor att hyra och här kan du även höra med lokalbefolkningen var du ska fiska. Det som gör den norska kusten så speciell är de varma golfströmmarna som för med sig plankton som i sin tur lockar fiskarna. Mellan januari och mars har du chans till ett torskfiske utan dess like då enorma mängder vandrande torsk kommer till kusten för att leka.