Fiska med barn – att tänka på

Att ta med sig barn för att fiska är både lärorikt och roligt för barnen – de får lära sig hur man fiskar, hur en riktig fisk ser ut eller, om man har otur, hur man hanterar besvikelsen av att inte ha fångat någonting. Om man fångar något kan barnet däremot växa av stoltheten över att få komma hem med en riktig trofé till middagen. Dessutom är fiske ett utmärkt sätt att tillbringa en lugn kvalitetsstund med sitt barn, då man hinner prata om mycket medan man sitter och väntar på napp. Men vad ska man tänka på när man tar med sig sitt barn på en fisketur?

Säkerhet är till exempel A och O, och det är en självklarhet att barnet ska bära flytväst, oavsett om man sitter och fiskar på en brygga eller på en båt ute på havet. Om det är sommar och vackert väder är det också viktigt att se till att barnet har tillräckligt med solskydd. Man bör till exempel smörja in armar och ben om de är framme, och självklart ansiktet och nacken, även om barnet också bör skyddas av en solhatt eller keps. Om man verkligen vill fånga fisk ska man ju dock fiska när det regnar, men barn kan reagera olika på det: vissa tappar humöret direkt av det dåliga vädret, medan andra kan tycka att det känns spännande att göra något som ska göras i regn, och att man går ut när alla andra sitter inne och trycker.

Man bör också se till att barnet har ordentligt med kläder på sig, för den rofyllda fiskestunden kommer snabbt att förstöras om barnet fryser – då är det inte ett nöje varken för barnet eller dig som förälder. En vindtät jacka som ytterlager är till exempel alltid en bra idé, eftersom den håller både vind och (i viss mån) vatten borta från de värmande lagren under. Du kan hitta både praktiska och snygga kläder för fisketurer och andra tillfällen på Kidsbrandstore.se, till exempel från Björn Borg, för barn.

Innan man ger sig iväg för att fiska kan man göra ytterligare ett äventyr av att gå på maskjakt för att hitta bete. Det blir dubbelt roligt för barn – både själva jakten av att leta fram maskarna, och att plocka upp de lite äckliga men fascinerande djuren, som slingrar sig fram och tillbaka. Annat bete som är bra och enkelt att ta med sig är små brödkulor, som barnet kan hjälpa till att rulla ihop från dagsgammalt, vitt bröd.

Förutom fiskespöna och bete kan det också vara bra att ha med sig lite extra utrustning när man ska fiska med barn. Det kan till exempel vara en bra idé att ta med sig ett par små håvar, så att barnet kan håva in insekter och små vattendjur om tålamodet skulle börja tryta när fisken inte nappar. Tålamodet håller dock sannolikt längre om barnet slipper gå hungrigt, så se till att ta med en rejäl matsäck och något gott att dricka. Då kommer både förälder och barn att orka längre. Slutligen får man självklart inte glömma att ta med sig en kamera, så att man kan föreviga både själva fiskandet och det stolta ögonblicket när barnet har fångat sin första fisk.