Tips på fiske och recept

Har du någonsin provat röding? Det är en av de godaste fiskar som man kan fånga i Sverige. I norra delarna av landet hittar du de renaste fiskevatten och de bästa fiskarna. Västerbotten och Norrbotten bjuder på både röding, öring och lax. Varför inte ta några dagars semester till våren och prova din lycka som fiskare? Med kastspö eller flugspö kan du dra upp välsmakande fiskar som smakar så mycket mer än de frysta fiskar som du köper i snabbköpet. Om du är nybörjare och vill prova din lycka i andra delar av landet innan du ger dig på fjällfiske finns fina fiskevatten både i Bergslagen och Halland.

Att laga till fisk

Många barn tror verkligen att fisk är panerade rektangulära små bitar eller ett block som läggs i ugnsform med tillbehör. Det är förstås bättre än ingen fisk alls och kanske dina barn inte alls äter fisk? Med hjälp av fantasi kan du göra lite annorlunda rätter med fisk. Varför inte prova Tacos med fisk istället för traditionell tacos på fredag? Nästa gång du ska göra fiskgratäng kan du prova att använda pizzakryddor. Ta ett torskblock eller torskryggfilé och lägg i en ugnsform. Häll bara på grädde som du har smaksatt med lite tomatpuré, salt, peppar, oregano och timjan eller om du en färdig kryddblandning för pizza. Servera med pressad potatis och en god sallad.

De bästa fiskrätterna

Om du nu har turen att ha en öring eller röding i dina händer bör du förstås laga till den på bästa vis. Hos matklubben hittar du många inspirerande recept att använda dig av. Dessa fiskar är otroligt goda i sig själv och därför ska tillagningen helst ska vara så enkel som möjligt. Rensa och skölj fisken. Låt den rinna av och torka ordentligt. Krydda fisken med fint flingsalt och peppar medan du låter smöret smälta i en stekpanna och få lite färg, därefter steker du fisken på svag värme i cirka 8 minuter. Vänd den och stek färdigt. Fisken är färdig och du kan njuta av dess goda smak utan krusiduller. Servera gärna med potatiskroketter eller löjromspotatis.