Det vanligaste fiskearterna  

Under varje år fiskas det upp miljontals ton med fiskar och i denna artikel kommer du att få läsa mer om några olika arter som utgör den absolut vanligaste fångsten. Detta kommer enbart gälla havsfiskar och inte sötvattensfiskar. Ser man till Norden och vår del av världen är det 3 olika arter som står högst upp på listan: sill, torsk och sardiner. De övriga fiskarter som du kommer få läsa om fiskas vanligtvis enbart i Stilla havet, men äts flitigt av den svenska befolkningen.

Vissa fiskarter lämpar sig inte till direkt konsumtion, utan man väljer istället att använda fisken till fiskolja eller fiskmjöl. Anchoveta är en sådan fiskart och man kan nästan höra på namnet att fisken tillhör ansjoFresh anchovies fish on ice exposition at the seafood marketvisfamiljen. Detta fisk trivs bäst utanför Chiles kust och är faktiskt den fiskart som toppar listan på mest fiskade arter.

På andra plats kommer den välkända Allaska polloc-fisken. Denna fisk är väldigt vanlig att hitta i matbutiker och kan användas på ett väldigt mångsidigt sätt, trots att fisken anses vara en av de billigaste att köpa är den god och mycket omtyckt.

Tonfisk är för många människor en riktigt stor favorit och när man i fiskvärlden pratar om tonfisk, är det nästintill omöjligt att det är de konserverade tonfiskburkarna för 10:- man syftar på. Färsk tonfisk är en dyr fisk som gärna serveras på finare restauranger. Fisken är mycket omtyckt och måste hålla en viss standard på både färg på köttet, storlek och vikt för att kunna säljas riktigt dyrt. Den dyraste tonfisken som någonsin sålts drogs upp i Japan och vägde hela 222 kilo. Fisken såldes för 12 miljoner kronor och nyheten blev mycket omtalad. Man betalade alltså 52.000 kronor per kilo – det är inte en dålig fisk det!

Om man ser till Kina hittar man det land som står för produktionen av mest sjömat i världen. Det både fångar och odlar mest fisk och genom detta har fisket en mycket stor betydelse för landet.

För den som vill veta mer om de olika fiskarter som är vanligaste fångsten, oberoende på om det är sötvattensfiskar eller havsfiskar, finns det många bra hemsidor att dra nytta av.